Pozició kereső


Az ÁllásHollandia holnap hollandiai munkalehetőségeket kínál. Az ÁllásHollandia a munkaszerződésen túl segít a nyelvtanulásban és a lakhatásban is.

Töltse fel önéletrajzát!

Én mit szeretnék, te mit nyújtasz nekem, mi mit érünk el együtt...! Töltse fel önéletrajzát, hogy Önre találhassanak!


...a részletekért olvasd el az önéletrajzi segédletet

FAQ


Albérlet költség Hollandiában

Hollandiában a lakásbérlet megszokott dolog. A lakások minősége és állapota a legtöbb esetben kíváló.

Általánosságban elmondható, hogy az albérletek nem olcsók. A bútorozatlan albérletek 500-650 eurótól indulnak. Erre jön a rezsi ami egy 40-50m2 -es lakásnál havi 130-150 euró (víz, villany, gáz). A kábeltévé és az internet havi 40-50 euróba kerül. A kommunális díjakat (szemét, szennyvíz) éves szinten kell fizetni (két részletben lehet), ez egy 50m2-es lakás esetében kb 500 euró. Az árak tartományonként változhatnak, értelemszerűen a felkapott régiókban (Pl. Amsterdam) drágább lakni, Németország közelében viszont olcsóbb.

Bérlésnél általában egy hónapot kell előre kifizetni és az egyhavi bérleti díjjal megegyező kauciót. A bérleti szerződések leggyakrabban 1 évre szólnak. Az 1 év után automatikusan meghosszabbodik a szerződés, ha az albérlő nem mondja fel a bélrleti szerződést. Albérletet legkönnyebben ingatlanközvetítőkön keresztül lehet találni, mivel a lakástulajdonosok ritkán kínálják közvetítő nélkül a lakásukat. A közvetítői díj általában egy havi lakbér. Kereséshez: www.funda.nl (hollandul, huur = bérelni).

A MedicaDenta közös albéreletek tart fent, lehetőség van ezekben is lakni. Ezeknek az ára 250 euró/hó körül van. A MedicaDenta a szálláshelyeket egy audit céggel időről-időre felülvizsgáltatja, hogy azok megfelelnek-e a holland lakhatási elvárásoknak. Erről bővebben a www.skia-eu.org oldalon tudhat meg (sajnos csak hollandul).

Az adó mértéke Hollandiában

Az adó mértéke a jövedelemtől függ, általánosságban elmondható, hogy az alacsony jövedelment alacsony adók terheli. A befizett adó és az egészségbiztosítás (kihasználatlanság esetében!) egy része visszaigényelhető a következő évben. A MedicaDenta segít a bevallások elkészítésében.

Életszínvonal

Hollandiában szinte minden picit drágább, mint otthon, de a fizetések viszont jóval magasabbak, mint Magyaroroszágon. Így a hollandok magas életszinvonalon tudnak élni még úgy is, hogy kevesebb mint 5 napot dolgoznak egy héten. Ez a megállapítás a Hollandiában dolgozó fogorvosokra méginkább jellemző, hisz az ő fizetésük jóval a holland átlagfizetés fölött van.

Hogyan működik a Holland egészségbiztosítás?

Minden holland munkavállalónak kötelező egészségbiztosítást kötni. Az ÁllásHollandia kollektív biztosítást tud adni, aminek az ára jóval kedvezőbb a piacion lévő többi biztosítóval szemben. Átlagban a biztosítás havi 100 euró. A biztosítási csomag testre szabható, az igények szerint. A csomagok általában nem tartalmazzák a fogászati kezelést, amiért körülbelül 15 euróval többet kell fizetni havonta. A biztosítást könnyen és gyorsan meg lehet kötni az interneten keresztül, de egy évben csak egyszer lehet biztosítót és csomagot váltani. A hollandok általában fogászattal bővített egészségbiztosítást kötnek, és elvileg félévenként kell kontrollra járniuk. Így elmondható, hogy európai viszonylatban gyakran járnak fogorvoshoz, és a fogaik jó állapotban vannak.

Amennyiben Ön nem vesz igénybe a biztosítás terhére szolgáltatást (mert nem volt beteg például), akkor a következő évben a befizetett összeg egy részét adóvisszatérítéssel visza igényelheti.

Kapok segítséget a Hollandia tartózkódásom alatt?

Az ÁllásHollandia folyamatos segélyvonalat üzemeltet a nap 24 órájában a hét minden napján. Bármilyen kérdéssel fordulhat munkatársunkhoz, legyen az személyes vagy anyagi jellegű.

Kell-e tudnom hollandul?

A holland nyelvet nem árt elsajátítani, ha hosszútávon szeretne Hollandiában dolgozni. A hollandok általában jól beszélnek angolul, de a munkaadók többnyire elvárják a holland nyelv ismeretét. Van, ahol az angol nyelv is elég a munkavállaláshoz, de ez ritkaságszámba megy. Tehát legkésőbb a Hollandiába való költözéskor el kell kezdeni hollandul tanulni. Néhány szakterület megköveteli a holland nyelvtudást. Az ÁllásHollandia szervezett nyelvtanfolyamokat biztosít. Az ÁllásHollandia kifizeti a nyelvtanfolyam árát, azonban ez Önt kötelezi sikeres záróvizsga letételére.

Kivihetem-e az autómat Hollandiába?

Hollandiában a törvény maximum 30 napig engedi meg, hogy idegen rendszámmal közlekedjen. Amennyiben hosszabb ideig (évekig) kívánja az autót Hollandiában használni, akkor célszerű "honosíttatni". A fél évnél régebben vásárolt saját gépjármű esetében ez az első alkalommal díjmentesen végezhető el, mindössze a holland rendszám elkészítési díját kell megfizetni, ami kb 50 euró. Hollandiában két fajta adót rónak ki minden autóra: a környezetterhelési adót (BPM) és az úthasználati adót.

Az elsőt a gépjármű vásárlásakor kell megfizetni, és a gépjármű besorolásától függ az értéke. Használt autó után is meg kell fizetni. Az alacsony emissziós autók után nem, vagy csak igen keveset kell fizetni. A hibrid autók után nem kell fizetni. Ezt a díjat engedik el az első idegen autó regisztrációjakor.

Az úthasználati adót éves szinten vetik ki (havi, negyedéves, féléves vagy éves ütemezéssel) és az autó hengerűrtartalmától és az üzemanyag típusától is függ. A dízel autók után többet kell fizetni.

Általában elmondható, hogy a Holland adóhivatal nagyjából egy év alatt ígyis-úgyis tudomást szerez a külföldi rendszámról, aminek könnyen büntetés lehet a vége.

Meddig dolgozhatok Hollandiában?

Az ÁllásHollandia maximum 3 éves szerződést tud ajánlani. Az időszak letelte után Önnek lehetősége van más holland munkaadóval szerződni, illetve bizonyos esetekben alkalmazotti státuszba lépni.

Mi az a BSN szám?

A BSN (“Burger Service Nummer”) egy adóazonosító szám, amelynek igénylését a ÁllásHollandia végzi. BSN szám nélkül Hollandiában nem lehet munkát vállalni, bankszámlát nyitni, vagy lakni.

Milyen iratokat kell magammal hozni, szükséges fordítani valamit?

Kiutazás előtt mindenképpen kérje ki az illetéskes anyakönyvvezetőtől a születési- és a házassági anyakönyvi kivonatotkat! Ezeket Hollandiában csak a Magyar Külügyminisztérium felülhitelesítő pecsétjével (Apostille - aposztíl) fogadják el a hivatalos szervek!

Az apostille ugyan a Hágai külképviseleten is beszerzhető utólag, de nem ajánlott mivel ott nagyon drága. Magyarországon a legolcsóbb a hitelesítés. Sajnos az apostille csak a Külügyminisztériumban igényelhető, oly módon, hogy az egyik nap kell beadni a dokumentumokat, és a másikon lehet csak elvinni.

A diplomát és egyéb releváns szakképzettséget, végzettséget igazoló dokumentumokat is célszerű felülhitelesítettni.

Bővebben itt olvashat erről.

Munkaidő

A munkaidő általában 9 órától 17-18 óráig, a munkahét pedig hétfőtől péntekig tart. Vannak állások, ahol keddtől - szombatig tart a munkahét. Vasárnap szinte minden zárva van. Hollandiában az átlagos napi munkaidő 7,5 óra és sokan csak 4 napot dolgoznak egy héten.

Utazás, ingázás

Hollandiában nagyon népszerű közlekedési forma a kerékpározás. A jól kiépített, biztonságos kerékpárutak hálózata az egész országot lefedi. Ez az egyik legolcsóbb módja a közlekedésnek, hisz egy használt kerékpárt már 30-80 euróért is lehet kapni. A busz és vonatjegyek valamivel drágábbak, mint Magyarországon, viszont sokkal tisztább és kultúráltabb szolgáltatást nyújtanak. Autóval könnyen lehet városok között közlekedi, mert szinte mindenfelé vezet autópálya, de gyakoriak a dugók és frekventáltabb helyeken magas parkolódíjat kell fizetni. Az autópályák használatáért nem kell fizetni.

A legtöbb munkaadó az ingázás árát valamilyen formában segíti.

Lépjen be vagy regisztráljonElfelejtette a jelszavát?

Az állásokra való jelentkezéshez regisztráció szükséges.

Hírlevél