Pozició kereső


Az ÁllásHollandia holnap hollandiai munkalehetőségeket kínál. Az ÁllásHollandia a munkaszerződésen túl segít a nyelvtanulásban és a lakhatásban is.

Töltse fel önéletrajzát!

Én mit szeretnék, te mit nyújtasz nekem, mi mit érünk el együtt...! Töltse fel önéletrajzát, hogy Önre találhassanak!


...a részletekért olvasd el az önéletrajzi segédletet

Önéletrajz minta, útmutató az egészségügyi szektorban dolgozóknak

Az önéletrajz megírásában segít az EuroPass CV:

http://europass.cedefop.europa.eu/hu/documents/curriculum-vitae/templates-instructions

http://europass.cedefop.europa.eu/hu/documents/language-passport

Ebben az összefoglalóban próbálunk segítséget nyújtani az önéletrajz megírásához, azonban már az elején hangsúlyozzunk, hogy nincs tökéletes recept.

Az önéletrajz szerepe

Mint minden más területen, az egészségügyben is önéletrajzzal kell megpályázni az állásokat, és az önéletrajz súlya nem sokkal kisebb az egészségügyi állásinterjú/rezidensfelvételi során sem, mint bármely más állásinterjú esetében. Az önéletrajz – mint egy vizsgabeugró – az első szűrő szerepét tölti be az álláskeresési folyamat során, sok esetben be sem hívják szóbeli beszélgetésre azt, akinek az önéletrajza nem megfelelő. Ezért az a cél lebegjen a szemünk előtt önéletrajzunk elkészítésekor, hogy ne vétsünk végzetes hibát. Ezen felül talán egy pozitív benyomást is szerezetünk az önéletrajz tartalmával, formájával és stílusával, esetleg eddigi szakmai, tanulmányi eredményeink felkelthetik az interjúztató érdeklődését. További információkat adhat a motivációs levél, illetve a publikációs lista – ha van ilyen.

Amikor az önéletrajzot készít, képzelje bele magát az állásinterjúztató helyébe, ha Ön munkaadó lenne, mit látna szívesen a jelentkező önéletrajzában és mit nem. Mit érezne már tolakodásnak és mi az ami tényleg egy lényeges képessége vagy erőssége. Mint minden normális embernek, a munkáltatónak is az a célja, hogy egy jóképességű, képzett, elviselhető/szerethető kollégát lásson a beosztottjai között, akire betegeket bízhat/projekteket old meg és akár barátként, emberként is elfogadható. Senki sem szeretne szélsőséges, merev vagy önállótlan emberekkel dolgozni.

A célirányos önéletrajz

Tényleges életrajza, pályafutása mindenkinek csak egy van. Születtünk valahol és valamikor, és az elmúlt 10, 20 vagy 30 évben ezt és ezt tanultuk, csináltuk, mindeközben ilyen és olyan képességekre tettünk szert. Ebből lehetne önéletrajzi regényt írni, vagy megfelelő átalakításokkal, kiemelésekkel célirányos önéletrajzot. A célirányos önéletrajz készítés az önéletrajz anyag átszabása, a megpályázott állás szerint.

Tanácsoljuk, hogy készítsen egy önéletrajz törzsanyagot, amiben minden apró részlet benne szerepel, ami Önre igaz és önéletrajzban hasznos lehet. Minden állás megpályázása előtt, ebből az anyagból kiindulva készítse el a leglényegretörőbb célirányos önéletrajzot. Benyújtott önéletrajz ne legyen 1 hónapnál régebbi! A régi dátum azt sugallja, hogy a pályázó elkészítette valamikor ezer éve az önéletrajzát, és azóta hozzá sem nyúlt, nem törődik az egésszel.

Az önéletrajz típusa

Nyugodtan elfelejthetjük az ömlesztett, sorkizárt esszészerűen megírt önéletrajzokat. Ezeket nehéz olvasni és elveszik benne a lényeg – a munkáltató rövid idő alatt szeretné megtudni a lényegi információkat rólad. Különösen igaz ez az egészségügyben, ahol mindenki rohan, és csak fárasztja ez az egész. Jól tagolt, kiemelésekkel segített önéletrajzra van szükségük, amiből rögtön kiderülnek számukra a lényegi információk.

Szerencsésebb formaválasztás az úgynevezett „amerikai típusú” vagy Europass formátumú önéletrajz. Az Europass egy kötöttebb és tömörebb forma, általában nagy létszámú jelentkezőnél szoktak kimondottan ilyent kérni, mert gyorsan lehet szakmai szempontok alapján szűrni a jelentkezőket. Kicsit több mozgásteret ad a készítőnek az amerikai típusú önéletrajz. Mivel ez utóbbi a leggyakrabban elvárt forma, ennek segítségével hívjuk fel a figyelmeteket egy-két lényeges pontra, de szempontjaink alkalmazhatóak más típusoknál is.

Tartalmilag

Az önéletrajz a pályázó karriertörténete. Gondosan összeállított, személyes „reklámanyag”, hiszen arra hivatott, hogy meggyőzze a munkaadót. Tartózkodjon a mellébeszéléstől, a szépítéstől és a valótlanságoktól, mert ha a munkáltatónak az a pont fontos, akkor úgyis kiderül, hogy nem tud angolul, ha meg nem fontos neki, akkor meg úgysem számít. Törekedjen rá, hogy a lényeges információk kerüljenek bele az önéletrajzba, és ne tompítsa el az értéküket beleerőltetett, nem releváns adatokkal. Mindig gondolja végig, hogy életpályája mely részét kell domborítani az adott cég vagy kórház esetében. Az önéletrajz terjedelme 1,5 A4-es oldalnál ne legyen több!

Formai követelmények

A betűk se kicsik, se nagyok ne legyenek kb. 11-12-es nagyságú az ideális. Használjon hagyományos, könnyen olvasható betűtípusokat (Times New Roman, Arial), PDF formátumot a könnyű kezelhetőség és a nyomtatás miatt! Fényképet érdemes küldeni, különösen, ha kérik. Mérete ne legyen túl nagy, de minősége kielégítő legyen. Nem kell profi fotós munkája, de azért legyen igényes (egyszerű háttér, nem igazolványkép, kb. félalakos, színes-nem színes).

Az önéletrajz feltétlenül tartalmazza a következőket:

A dokumentum megnevezése: Önéletrajz, (Curriculum Vitae) – nem szerencsés a CV, vagy a pályázó neve önmagában.

Név, elérhetőség (cím, telefonszám, e-mail cím). Nem előnyös és nem vet jó fényt az önéletrajz gazdájára, ha céges e-mail címet használ, vagy nevetséges a cím (cuncimokus@…).

Személyes adatok: születési év, lakcím, értesítési cím, telefonszámok (+36 előhívóval!).

Képzettség, tanulmányok felsorolása címszavakban, fordított időrendben. Az általános iskolát csak akkor írjon bele, ha valami nagyon speciális pluszt adott. Ne feledkezzen meg a külföldi tanulmányairól sem!

A szakmai tapasztalatok fordított időrendi felsorolása, a pontos pozíciók és a cég/kórház nevének megjelölésével. Fontos hangsúlyozni, hogy mindenkinek vannak szakmai tapasztalatai. Pályakezdőknek ide kerüljön a szakdolgozat témája is.

Speciális képzések, nem iskolarendszerű tanfolyamok (mentőtiszt, manuál terápia stb.) és képzések.

Nyelvi készségek a nyelv és a szint megjelölésével.

Egyéb: informatikai készség, vezetői engedély, stb.

Készségek, tulajdonságok, amelyek a személyiség fontos ismérvei, és lényegesek lehetnek a pozíció betöltésével kapcsolatban (nagy teherbírás, szívesen dolgozik csapatban, motiválhatóság stb., precizitás stb.).

Szabadidős tevékenység – erről pontról oszlanak meg legjobban a vélemények, ha ír hobbit, akkor kétszer gondoldja át, hogy milyen képet ad a hobbi Önről.

Keltezés (legyen hónapon belüli).

Végzetes hibák lehetnek

  • Elmerülve a múltban: Az egyik legnagyobb hiba, ha az önéletrajz évtizedekre visszamenőleg részletesen taglalja a jelentkező életútját, felesleges minden apró részletre kitérni.
  • Irreleváns információk: Az adatok szintjét meghaladó személyes információkat nem helyénvaló vagy szükségtelen az önéletrajzban szerepeltetni.
  • Helyesírási hibák.
  • Értelmetlen rövidítések: Van, aki úgy érzi, hogy különböző titokzatos rövidítéseket használva bennfentesebbnek tűnik, vagy okosabbnak.
  • Szuperlatívuszok: Az egyik legnagyobb ostobaság a szuperlatívuszok, a felsőfokú jelzők használata. Ezzel ugyanis elvész a viszonyítás lehetősége, a kijelentések erősségének skálázhatósága, s kérdésessé válik az önéletrajz írójának szavahihetősége vagy kompetenciája. Igyekezzen objektív maradni!
  • Szóismétlések: Az egyik főbűn, ha a CV unalmas. Unalmassá pedig akkor tehető legkönnyebben egy ilyen dokumentum, ha monoton, sok benne a szóismétlés, s az egyes időszakok alig különböztethetők meg egymástól.
  • Ne legyen túl kreatív: Habár az unalom gyilkos dolog, a túlzott szabadosság vagy „kreativitás” még ezen is túltesz. Az önéletrajzoknak összehasonlíthatóaknak kell lenniük, ezért is várják el, hogy bizonyos formai követelményeknek megfeleljenek, hogy strukturáltan tartalmazzák az információkat, és ne locsogás legyen bennük, hanem tények. Tartózkodni kell az önéletrajz kidekorálásától is.
  • Hiányzó dátumok: Sokan – annak érdekében, hogy elkerüljék az életkor, vagy a tapasztalatszerzési idő hossza miatti megkülönböztetést – nem adják meg pontosan, hogy mikor fejezték be az iskoláikat. Az interjúztató szempontjából a hiányzó adatok egyértelműen arra utalnak, hogy a jelölt el akar titkolni információkat.

Természetesen sok más szempont is fontos lehet az önéletrajz megírásnál, ezért hagyjon rá időt, és alkalmanként nézze át újra és újra! Mutassa meg ismerőseinek, keressen mintákat és példákat mások önéletrajzára, hallgassa meg a kapott jó tanácsokat!

Az önéletrajz megírásában segít az EuroPass CV:

http://europass.cedefop.europa.eu/hu/documents/curriculum-vitae/templates-instructions

http://europass.cedefop.europa.eu/hu/documents/language-passportLépjen be vagy regisztráljonElfelejtette a jelszavát?

Az állásokra való jelentkezéshez regisztráció szükséges.

Hírlevél